Fujifilm X100S – O poveste de dragoste

– Buna ziua, eu sunt Andrei si sunt indragostit de Fuji X100S!

Ea este o camera foto cum nu am intalnit vreodata. Este foarte frumoasa, desteapta, creativa … si tin sa mentionez…foarte sexy!!! ^-^

Ne intelegem foarte bine. De cand ne-am cunoscut am avut acel click, acea licarire cand m-a privit cu lentila ei senzationala de 23 mm (35 mm echivalent full frame), pupilele ni s-au dilatat, ea la f/2, eu, la cat o fi f-ul la ochiul uman.

Are o viziune aupra vietii foarte larga (ISO 100 – 12800 (pana la 25600)) si ma ajuta si pe mine sa vad lucruri pe care altfel, in ignoranta mea caracteristica, nu le-as fi vazut. Imi arata si lucrurile intunecate, mi le explica frumos, ma face sa inteleg viata clar si la ISO 3200.

Este miniona, ti se topeste in mana, dar are un suflet mare la cei 16 megapixeli. E misto ca nu umbla cu prostii, este foarte transparenta pentru ca nu are Optical low-pass (anti-aliasing) filter, asa ca ce vede aia spune.

Privim lucrurile in acelasi fel, asa cum sunt ele, brut si real (pot comuta pe Optical Viewfinder (OVF) pentru un timp de start-up mai bun, mod in care cadrul final este delimitat de un chenar si pana la marginea vizorului poti vedea ce intra/iese in/din scena (util in #streetphotography) sau pot comuta pe Electronic Viewfinder (EVF) in care la o apasare la jumatate a shutter-ului vezi expunerea finala. In majoritatea timpului stau pe EVF pentru acuratete si faptul ca vezi mai bine o scena in lumina foarte slaba).

Imi place sa ies cu ea si pe zi ce trece imi vine sa petrec cat mai mult timp cu ea…sa umblam pe strazi, sa ne tinem de mana cand mergem fericiti in pas saltat ( ^-^ ), sa ne tinem in brate, sa ne uitam la oameni, la momente frumoase din viata, sa haladuim #PeCoclauri (la 445 grame e o placere).

Este o camera pe care pur si simplu nu imi vine sa o las din mana.

O iubesc….cel mai mult pentru ca tot ceea ce face, face frumos si cu blandete, fisierele sunt de o calitate extraordinara, white balance-ul pe Auto face minuni, calitatea imaginii este stelara!

Nu o fortez, nu o stresez, o las asa cum este ea, simpla si senzationala pe Aperture Priority, Auto ISO pana la 3200 si Provia ca Film Simulation.

Nu trag Jpeg, cu toate ca are in creierasul ei o putere foarte mare de a scoate Jpeg-uri minunate, ci trag RAW, caci din brut-ul ala, ma lasa sa o iubesc cum stiu mai bine.

Bineinteles ca viata noastra nu este tocmai roz si avem si noi problemele noastre ….. nu focuseaza foarte repede, dar asa sunt fetele, mai aiurite (in lumina buna totul este ok dar in lumina slaba, caut elemente de contrast pentru autofocus bun sau elemente verticale). Cu timpul m-am obisnuit cu ea, o ajut, mi-a inteles frustrarile si acum ma ajuta sa depasim acest impediment … lucram impreuna si ne intelegem!

Ce imi place cel mai mult la aceasta camera este ca stie sa comunice foarte bine. Cu toate ca are o personalitate puternica (spune clar cand nu-i place ceva), lucreaza cu mine, ma opreste cand o iau aiurea pe campii dar ma lasa sa-i apas butoanele si imi da rezultate foarte placute. Ii inteleg punctele slabe (focus) dar si ea ma intelege cand chiar vreau sa am un cadru cu orice pret.

Filozofia Fujifilm este diferita de cea a DSLR-urilor clasice dar daca ai rabdare cu aceste camere si esti dispus sa le inveti si sa te lasi invatat de ele, rezultatele te ating la suflet.

Cele mai dragi fotografii incep sa fie cele facute cu X100S.

Ce sa zic…mi-am gasit drogul perfect! ^-^

P.S. Face si copii frumosi. ^-^

[Acest review nu este tocmai un pamflet dar nu este nici un caz clasic de camerofilie. Specificatii tehnice detaliate si review-uri normale, cautati pe internet.]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s