Street photography – Tehnica si Tips & Tricks

Urmand introducerea in Fotografia de strada, ma gandesc ca cel mai potrivit ar fi sa dau unele sugestii privind tehnica, precum si cateva tips & tricks.

TEHNICA (pe intelesul tuturor):

 1. Desi un DSLR este foarte bun pentru street photography, recomand aparate mai mici, gen Fujifilm (X100F, T sau S, X70, X30 sau chiar mai jos. Eu am folosit mult un X10, fara probleme). Sunt foarte puternice si nu sunt intimidante.
 2. Aparatul e bine sa fie negru si puteti acoperi cu o banda adeziva neagra elementele colorate, tipatoare, logo-uri, etc. Pare ciudat dar are efect. Un tip plin de logo-uri galbene, aurii si rosii, tipa a fotograf profesionist si noi nu vrem asta. Vrem sa fim invizibili si sa ne facem fotografiile. Unii fotografi de strada isi vopsesc efectiv toate partile aparatului, care nu sunt negre.
 3. Folositi diafragme de la f/8 la f/22 in functie de posibilitati, si o viteza de declansare (shutter speed) mai mare (gen 1/250, in functie si de lentila) pentru a ingheta miscarea. Momentele dispar foarte repede asa ca trebuie sa fim rapizi.
 4. Lumina este foarte importanta, asa ca daca aveti un DSLR, folositi o lentila cat mai rapida si luminoasa.
 5. Cauta zone cu lumina dramatica, locuri cu umbre interesante sau care lasa forme interesante.
 6. Fa niste iesiri de test prin zone diferite ale orasului si la ore diferite si fa poze doar ca sa vezi ce setari ar fi bune pentru anumite situatii.
 7. Invata foarte bine setarile aparatului. Citeste manualul, nu dureaza mult. Trebuie sa stii sa apesi niste butoane cand te plimbi prin oras si treci de la lumina puternica la metrou.

~

TIPS & TRICKS (tot pe intelesul tuturor):

 1. In zonele turistice este mai usor sa fotografiezi persoane pentru ca toata lumea face poze. Putin mai complicat este sa faci portrete candid in unele orase fara turism, in cartiere marginase si sa mai ai si un animal de aparat dupa tine. Se poate totusi!!
 2. Hainele trebuie sa fie cat mai neutre, uni, fara sa iesi in evidenta. Dar, daca esti la mare, te pierzi in peisaj mai repede in papuci, pantaloni scurti si tricou cu palmieri. 🙂
 3. Joaca teatru. Anticipeaza cand se apropie personajul si uita-te prin ocular cu ceva timp inainte, ca si cum tu astepti cu totul altceva. Dupa ce faci poza, nu lua imediat aparatul de la ochi, asa nu-si da seama nimeni ca tu ti-ai facut treaba.
 4. E bine sa mai fii cu cineva si in timp ce “vorbesti”, tu sa faci poze.
 5. Invata sa anticipezi, intamplari, emotii, umor.
 6. Nu te ascunde, nu te camufla, nu esti un obsedat, maniac sau psihopat. Doar fotografiezi.
 7. Fii cu inima deschisa. Daca iti este foarte frica sau esti timorat, oamenii vor simti asta.
 8. Daca esti “prins” si esti luat la intrebari de ce ai facut poza unei persoane, explica deschis si clar ce faci decat sa te fofilezi aiurea. Un mic compliment este destul de dezarmant totusi, nu ezita sa-l oferi subiectului.
 9. NU fotografia copii fara acceptul parintilor, sau a caror parinti nu sunt pe aproape. Gandeste-te cum ai reactiona tu ca parinte.
 10. Daca pleci in alte tari, vezi care e legislatia referitoare la fotografierea in public.
 11. Respecta oamenii! Respecta-te pe tine.
 12. Relaxeaza-te! E o pasiune, nu trebuie sa te imbolnavesti de nervi. Daca in 2-3 saptamani incepi sa auzi voci, apuca-te de pescuit. 🙂

Si eu am foarte multe de invatat, asa ca daca aveti sugestii, astept sa ma contactati.

Numai bine! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s