Street photography

Fotografia de strada, este cel mai sincer mod de a documenta viata.

Este momentul in care tu ca fotograf, absorbi tot ce simti in cadrul ala. Adica iti vine un val de elemente si tu bagi imediat tot valul ala, intr-un paharel de plastic. Swoooosh! 🙂

To photograph is to hold one’s breath, when all faculties converge to capture fleeting reality. It’s at that precise moment that mastering an image becomes a great physical and intellectual joy. – Henri Cartier-Bresson

Cel mai important lucru mi se pare, sa-ti placa foarte mult sa observi oamenii, lumea din jurul tau. Dar trebuie sa fii fan chestia asta!

Insist pentru ca atunci cand iti place ceva foarte mult, esti mult mai atent si intelegi, “lucrezi”. Vezi ceva, simti ceva, vrei ceva si click! … E al tau. 🙂

To photograph: it is to put on the same line of sight the head, the eye and the heart.” – Henri Cartier-Bresson

~

Majoritatea fotografilor de street aleg ori scene din viata de zi cu zi, care au un inteles/mesaj, ori fac candid photography (un fel de portrete neregizate), sau le combina in cele mai multe cazuri.

Bun, deci ne apucam de street photography. Vrem, iesim afara…care e primul lucru care ne omoara instantaneu?! Frica!!!

Deci in momentul asta uitam absolut tot. Cum sa ridic eu aparatul la ochi si sa-i fac o poza grecoaicei (moderne) in negru care seamana cu grecoaicele (in varsta) imbracate toate in negru?!

DSCF4846_2
Young greek woman
DSCF4841
Old greek woman

Si ce facem? Ne luam inima in dinti si tragem! Cu zambetul pe buze si cu inima deschisa, tragem! 🙂 Cel mai important lucru, cand ne este frica este sa ne setam sa continuam. Nu facem nimic rau. Facem poze, zambim oamenilor in primul rand daca ne vad sau ne suspecteaza ca le-am facut poza, le aratam pozele daca sunt interesati.

~

Ce mi se pare interesant de fotografiat: Contraste sau similaritati, emotie, fragilitate, umor, compozitie, personaje (caractere interesante si puternice).

Cel mai bine este sa va dau cateva exemple:

Twins

Poza asta este facuta in prima iesire de street photography. Imi place similaritatea dintre “gemeni”.

Este facuta pe film, cu un aparat din fosta URSS, FED 5b, developat si scanat la laborator, facuta alb-negru digital. Tot ce-am facut a fost sa astept…si am tot asteptat….pana a venit primul domn si la cateva minute a venit si celalat domn.

Grexit – young man thinking

Asta e facuta in perioada Grexit, in Tesalonic. Vis-a-vis era o coada mare la bancomat, era o isterie generala, extrem de cald afara. Numai baiatul asta statea ganditor, probabil la ce urma sa vina.

Two girls

Oarecum “simetrica”, fata din tablou cu fata din spate.

Bathing in the sun

Aici este pur si simplu vorba de umor, omul era foarte relaxat si se bucura de o zi frumoasa pe plaja, de soare. Il vazusem in zilele anterioare dar nu reuseam sa-l prind asa de relaxat. TIP: daca urmaresti un personaj, nu-l urmari ca un psihopat. 🙂

Girls

Alt element extrem de important este anticiparea, iar la poza asta era’ sa ratez “evenimentul”. Am auzit niste tipe hlizindu-se, ma intorc si vad gasca pregatita de o girls night out, se vedea ca sunt pe fapte mari, radeau si vorbeau de mama focului. Dar fiind prea aproape de ele nu am avut timp sa le prind exuberanta si am prins-o doar pe domnisoara, in unghi. 🙂

~

De cand am vazut prima data fotografiile lui Henri Cartier-Bresson, am ramas fascinat de puterea compozitiei, de cat de frumoase pot fi momente banale din viata, momente pe care de altfel nu le-am observa tot timpul.

Asta ma intriga, viata pura, asa cum curge ea.

Iesiti mult si distrati-va! 🙂

 

One comment on “Street photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s